Składniki:
Wykonanie:
Karpia myjemy i przyprawiamy solą,pieprzem i przyprawą do ryb,okładamy talarkami z jednej cebuli.Odkładamy do lodówki na 2 godziny.
Pieczarki dobrze myjemy,kroimy w kostkę i tak samo postępujemy z cebulą.
Na patelnię wrzucamy ok.50 gr masła i dodajemy pokrojone pieczarki oraz cebulę i dusimy na małym ogniu do odparowania wody z pieczarki.Pod koniec
dodajemy posiekaną natkę pietruszki.tak przygotowane pieczarki odstawiamy na bok.
Karpia wyciągamy z lodówki i oczyszczamy z talarków cebuli,do środka karpia wkładamy wcześniej przygotowany farsz z pieczarek i układamy do naczynia
żaroodpornego.Obok karpia układamy wcześniej obrane ziemniaczki oraz pozostałą część masła na rybę.
Tak przygotowanego Karpia wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-200 stopni i pieczemy około 45-50 min. do zarumienienia ziemniaków
polewając rybę masłem co 10 min.
Po wyciągnięciu karpia z piekarnika,przekładamy rybę na półmisek i przyozdabiamy natką
pietruszki.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW