KARP FASZEROWANY PIECZARKAMI

Składniki:

  • 1 tusza z Karpia ok.1,2-1,4 kg
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 pęczek pietruszki natki
  • 1 kostka masła 250 gr
  • 8-10 malutkich ziemniaków
  • 2 cebule
  • sól,pieprz,przyprawa do ryb

 

Wykonanie:

Karpia myjemy i przyprawiamy solą,pieprzem i przyprawą do ryb,okładamy talarkami z jednej cebuli.Odkładamy do lodówki na 2 godziny.
Pieczarki dobrze myjemy,kroimy w kostkę i tak samo postępujemy z cebulą.
Na patelnię wrzucamy ok.50 gr masła i dodajemy pokrojone pieczarki oraz cebulę i dusimy na małym ogniu do odparowania wody z pieczarki.Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.tak przygotowane pieczarki odstawiamy na bok.
Karpia wyciągamy z lodówki i oczyszczamy z talarków cebuli,do środka karpia wkładamy wcześniej przygotowany farsz z pieczarek i układamy do naczynia żaroodpornego.Obok karpia układamy wcześniej obrane ziemniaczki oraz pozostałą część masła na rybę.
Tak przygotowanego Karpia wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-200 stopni i pieczemy około 45-50 min. do zarumienienia ziemniaków polewając rybę masłem co 10 min.
Po wyciągnięciu karpia z piekarnika,przekładamy rybę na półmisek i przyozdabiamy natką pietruszki.