składniki:
farsz:
przygotowanie:
Pozbawionego łusek karpia rozcinamy,patroszymy,odrzucamy oczy,wycinamy skrzela,dokładnie myjemy,obsuszamy,posypujemy lekko przyprawami.Ryba powinna być w całości,z niewielkim rozcięciem po wypatroszeniu(nic się nie stanie jak będzie sama tusza).
Przygotowujemy farsz: tartą bułkę zalewamy mlekiem.Rozcieramy masło z żółtkiem,dodajemy namoczoną bułkę,opłukane i odsączone rodzynki,natkę.Całość wyrabiamy na jednolitą ,pulchną masę, przyprawiamy do smaku. Nadziewamy karpia, zaszywamy lub dokładnie spinamy szpadami, polewamy oliwą, układamy w rynience do pieczenia ryb albo naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku lub na płycie. czas pieczenia zależy od wielkości ryby i wynosi 40-60 min w około 180 stopni. Ryba powinna być ładnie zarumieniona. Podajemy pokrojoną w zgrabne, niezbyt grube dzwonka, na podłużnym półmisku przybranym zieleniną.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW