Karp jest najpopularniejszą rybą słodkowodną. zamieszkuje wolno płynące rzeki, jeziora, hoduje się go także w stawach. Karpia można odławiać i sprzedawać, jeśli waży ponad pół kilograma. W sklepach jest dostępny przez cały rok, ale najczęściej można kupić rybę żywą, bywają także w formie patroszonego,fileta jak i dzwonka. Karpia możemy spotkać w konserwach i wędzonego. Najsmaczniejsze są ryby ważące nie więcej niż 2 kg. Ich mięso jest białe, z różowym lub żółtym odcieniem, delikatne, soczyste i odznacza się specyficznym aromatem.
W Polsce karp - przede wszystkim smażony lub w galarecie - stanowi główne danie wieczerzy wigilijnej. natomiast w ciągu roku ryba ta niezbyt często pojawia się na naszych stołach. Tymczasem z karpia można przygotować naprawdę bardzo wiele zarówno prostych , jaki wykwintnych dań na przeróżne okazje. O odmienności tych dań decyduje bowiem przede wszystkim sposób ich przygotowania. Inaczej smakuje karp gotowany w jarzynach, a inaczej smażony,czy pieczony. Na wygląd i smak przyrządzanych dań wpływają także proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami jak i rodzajami przypraw. Dodam , że ilość używanych przypraw , zależy od indywidualnych smaków i gustów danego smakosza tych smacznych dań.
Wszystkie zamieszczone na tej stronie przepisy zostały sprawdzone, a składniki potrzebne do ich wykonani są dostępne na naszym rynku.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW