Składniki:
Wykonanie:
Rodzynki zalej wrzątkiem na kwadrans. Odsącz. Seler naciowy i szalotki obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Orzechy włoskie pokrój dość grubo.
Halibuta umyj, osusz, posyp solą i pieprzem, posmaruj oliwą. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
W tym czasie na patelnię z rozgrzanym masłem wrzuć seler naciowy i szalotki. Warzywa zeszklij, dopraw solą i pieprzem. Dodaj rodzynki i orzechy włoskie. Smaż do czasu, aż orzechy lekko się zrumienią. Pod koniec wsyp drobno pokrojoną natkę pietruszki. Wymieszaj.
Pieczonego halibuta podawaj z ryżem i przygotowaną mieszanką warzyw i bakalii.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW