HALIBUT Z BAKALIAMI

Składniki:

  • 4 dzwonka halibuta
  • łyżka oliwy
  • 4 łyżki masła
  • 2 szalotki
  • seler naciowy
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich
  • łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
  • sól,pieprz

Wykonanie:

 Rodzynki zalej wrzątkiem na kwadrans. Odsącz. Seler naciowy i szalotki obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Orzechy włoskie pokrój dość grubo. 

Halibuta umyj, osusz, posyp solą i pieprzem, posmaruj oliwą. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

W tym czasie na patelnię z rozgrzanym masłem wrzuć seler naciowy i szalotki. Warzywa zeszklij, dopraw solą i pieprzem. Dodaj rodzynki i orzechy włoskie. Smaż do czasu, aż orzechy lekko się zrumienią. Pod koniec wsyp drobno pokrojoną natkę pietruszki. Wymieszaj.

Pieczonego halibuta podawaj z ryżem i przygotowaną mieszanką warzyw i bakalii.