Dorsz z grilla

 

  • porcji / 12
  • przygotowanie / 25 min
  • trudność /średnio trudne
  • kaloryczność / średnio kaloryczne
  • koszt / średnio drogie

 

składniki:

 

  • 4 duże świeże filety z dorsza
  • 4 dorodne winne jabłka
  • 2 niezbyt dojrzałe banany
  • biały pieprz
  • sól 
  • majeranek
  • przyprawa do ryb
  • 1 duża cebula
  • mleko do wymoczenia filetów
  • oliwa

 

wykonanie:

 

Filety obkładamy cienkimi talarkami cebuli, wkładamy do miseczki z mlekiem, i odstawiamy na 1 godzinę.

przed smażeniem obsuszone filety nacieramy solą i pieprzem wymieszanymi z przyprawą do ryb, odkładamy w chłodne miejsce. Jabłka obieramy, kroimy na połowę , usuwamy gniazda i obficie oprószamy majerankiem. Banany kroimy na połowę. Przyprawione, wychłodzone filety nacieramy oliwą i rozkładamy na grillu,gdy się zrumienią przekładamy na talerze, a na grillu rumienimy połówki jabłek i banany. Usmażone owoce układamy dekoracyjnie na usmażonych filetach. Podajemy z ugotowanym ryżem na sypko lub z pieczywem i sezonową delikatną w smaku surówką.