Dorsz
w sosie śliwkowym
składniki:
przygotowanie:
Filety obkładamy krążkami cebuli, układamy w głębokiej salaterce, zalewamy zimnym mlekiem, odstawiamy w chłodne miejsce na około 50 min.
Przygotowujemy sos: owoce gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru, gdy będą już miękkie przecieramy przez sito. Do musu dodajemy najdrobniej posiekany czosnek, miód, przyprawy i całość przez chwilkę gotujemy - sos powinien mieć piękny brunatnoczerwony kolor, aksamitną konsystencję i słodko-pikantny smak z przeważająca nutką słodyczy.
Odsączone z mleka , obsuszone filety oprószamy obficie przyprawą do ryb i smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.Usmażone przekładamy na półmisek, zalewamy gorącym sosem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10-12 min. Podajemy z makaronem lub ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą , skropioną sokiem z cytryny.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW