Dorsz

w sosie śliwkowym

 

  • porcji / 4
  • przygotowanie / 60 min
  • trudność / średnio trudne
  • kaloryczność / nisko kaloryczne
  • koszt / średnio drogie

 

składniki:

 

  • 4 filety z dorsza 
  • 1 duża cebula
  • mleko do wymoczenia filetów
  • oliwa lub olej
  • przyprawa do ryb
  • ok. 15 śliwek bez pestek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 goździki
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • do smaku sok z cytryny i cukier

 

przygotowanie:

 

Filety obkładamy krążkami cebuli, układamy w głębokiej salaterce, zalewamy zimnym mlekiem, odstawiamy w chłodne miejsce na około 50 min.

Przygotowujemy sos: owoce gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru, gdy będą już miękkie przecieramy przez sito. Do musu dodajemy najdrobniej posiekany czosnek, miód, przyprawy i całość przez chwilkę gotujemy - sos powinien mieć piękny brunatnoczerwony kolor, aksamitną konsystencję i słodko-pikantny smak z przeważająca nutką słodyczy.

Odsączone z mleka , obsuszone filety oprószamy obficie przyprawą do ryb i smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.Usmażone przekładamy na półmisek, zalewamy gorącym sosem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10-12 min. Podajemy z makaronem lub ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą , skropioną sokiem z cytryny.