Dorsz
smażony z migdałami
składniki:
przygotowanie:
Filety kropimy obficie sokiem z cytryny i odstawiamy w chłodne miejsce. Mąkę mieszamy z solą i pieprzem, obtaczamy w niej filety i od razu smażymy je na bardzo rozgrzanym oleju. Zrumienione z obu stron przekładamy do rondla, zalewamy winem, a następnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. W rondelku rozgrzewamy masło, gdy się spieni dodajemy migdały i cały czas mieszając rumienimy na lekko złoty kolor. Filety z dorsza układamy na wygrzanym , wyłożonym zieleniną półmisku, polewamy masłem z migdałami i przybieramy plasterkami cytryny. Podajemy z cienkimi frytkami lub ziemniakami z koperkiem.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW