Dorsz 

smażony z migdałami

 

  • porcje / 6
  • przygotowanie / 60 min
  • trudność / średnio trudne
  • kaloryczność / średnio kaloryczne
  • koszt / średnio drogie

 

składniki:

 

  • 6 filetów z dorsza ( mogą być 3 większe )
  • sok z całej cytryny
  • mały kieliszek wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów (sparzonych, obranych ze skórki )
  • sól, pieprz
  • mąka krupczatka
  • 125 gr masła
  • łyżka posiekanej zieleniny
  • plasterki cytryny
  • olej

 

przygotowanie:

 

Filety kropimy obficie sokiem z cytryny i odstawiamy w chłodne miejsce. Mąkę mieszamy z solą i pieprzem, obtaczamy w niej filety i od razu smażymy je na bardzo rozgrzanym oleju. Zrumienione z obu stron przekładamy do rondla, zalewamy winem, a następnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. W rondelku rozgrzewamy masło, gdy się spieni dodajemy migdały i cały czas mieszając rumienimy na lekko złoty kolor. Filety z dorsza układamy na wygrzanym , wyłożonym zieleniną półmisku, polewamy masłem z migdałami i przybieramy plasterkami cytryny. Podajemy z cienkimi frytkami lub ziemniakami z koperkiem.