Filety z dorsza
w sosie włoskim
składniki:
wykonanie:
Skropione sokiem z cytryny. W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę wraz z drobno posiekanym czosnkiem i pokrojoną w pióra cebulą. gdy się zeszklą (nie dopuszczamy do zrumienienia !) , układamy na wierzchu przygotowane filety , rondel szczelnie przykrywamy i całość dusimy na niewielkim ogniu , aż ryba będzie miękka , ale nie rozgotowana. Pod koniec duszenia dodajemy wino , koncentrat i keczup. gdy składniki sosu dobrze się połączą , dodajemy odcedzony z zalewy groszek. Jeśli trzeba , całość lekko przyprawiamy i trzymamy na niewielkim ogniu, pod przykryciem , przez kilka minut.
Podajemy z ziemniaczkami, frytkami i pikantną , sezonową sałatką.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW