Filet ze  świeżej Dorady

z warzywami.

 

Składniki:

 

  • 4 filety ze świeżej dorady
  • 4 małe pory
  • 1 cukinia
  • 3 łyżki masła
  • odrobina oliwy
  • sól,pieprz
  • 1/4 szklanki białego wina
  • koperek do dekoracji

Wykonanie:

Pory blanszować w gorącej wodzie,cukinię umyć i pokroić wzdłuż na wąskie plastry.Rybę umyć, osuszyć i pokroić na porcje.Przyprawić solą i pieprzem.Na rozgrzanym na patelni maśle z oliwą ułożyć rybę,krótko podsmażyć z obu stron.Zalać winem i dusić do odparowania alkoholu. Rybę wyjąć z patelni,ułożyć na gorącym talerzu.Na patelnię włożyć cukinię i por podsmażyć około 3 do 4 minut po czym zdjąć i ułożyć na talerzu obok ryby.Podawać przyozdobioną koperkiem i cytryną.