Zielone śledzie 

marynowane

  • porcje / 12
  • przygotowanie / 20 min
  • trudność / średnio trudne
  • kaloryczność / średnio kaloryczne
  • koszt / tanie

składniki:

  • 2 kg świeżych zielonych śledzi

marynata 1:

  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

marynata 2:

  • słoik marynowanych grzybków (0,3 l. mogą być pieczarki )
  • 6 dużych cebuli
  • pieprz ziołowy mielony
  • mielona papryka słodka i ostra
  • musztarda 
  • sok z kilku cytryn
  • oliwa lub olej

wykonanie:

Umyte śledzie układamy w naczyniu i zalewamy pierwszą marynatą przygotowaną z wody, octu, soli i cukru. Naczynie szczelnie zamykamy i stawiamy w chłodnym miejscu. Śledzie duże trzymamy 24 godz, małe 12 godz. Po tym czasie śledzie wyjmujemy z zalewy i filetujemy ( można zakupić filetowane) a jak mamy całe to odcinamy głowę i filetujemy po czym kroimy w dzwonka. Marynujemy:cebulę kroimy w cienkie piórka, grzybki siekamy. W dużym słoiku układamy warstwami cebulę, grzybki, dzwonka śledzi. Każdą warstwę smarujemy musztardą , posypujemy pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Na wierzchu powinna być warstwa cebuli. Całość zalewamy sokiem z cytryny i oliwą , lekko podważając warstwy widelcem, aby oliwa przedostała się na spód słoika. Słój przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 3 dni. Porcje śledzi podajemy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, lekko polane sosem z marynaty lub spienioną , gęstą , kwaśną śmietaną.