Zapiekanka ryżowa

z wędzonym śledźem

  • porcje / 6
  • przygotowanie / 75 min
  • trudność / średnio trudne
  • kaloryczność / średnio kaloryczne
  • koszt / tanie

 

składniki:

  • 40 dag wędzonych śledzi
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • bułka tarta
  • pieprz cayenne
  • sól
  • pieprz

 

przygotowanie:

Ugotować ryż na sypko, po czym wymieszać z łyżką masła, przyprawić pieprzem i pieprzem cayenne. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. Wędzone śledzie obrać ze skóry i ości i podzielić na niewielkie kawałki. Śmietanę wymieszać z odrobiną soli i natką pietruszki. Połączyć śledzie, cebulę, ryż, śmietanę po czym dokładnie ale delikatnie wymieszać. Bierzemy żaroodporne naczynie i smarujemy masłem po czym delikatnie oprószamy tartą bułką i wykładamy masę ryżową. Tak przygotowane wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 20 min. Podawać z sosem pomidorowym i zieloną sałatą.