Śledzie w

sosie wiosennym

 

  • porcje / 8
  • przygotowanie/20 min
  • trudność / łatwe
  • kaloryczność / niskokaloryczne 
  • koszt / tanie

składniki:

  • 1 opakowanie filetów śledziowych ( matiasy ) w zalewie z oliwą
  • rzodkiewki do dekoracji
  • natka pietruszki i posiekany szczypiorek do przybrania

sos:

  • szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
  • szklanka drobno posiekanych lub utartych na tarce z dużymi otworami rzodkiewek
  • szklanka posiekanej młodej cebulki ze szczypiorkiem
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól , pieprz

wykonanie:

Przygotowujemy sos: śmietanę łączymy z pozostałymi składnikami, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Filety dzielimy na porcje, układamy na półmisku i zalewamy sosem. Brzegi półmiska obsypujemy szczypiorkiem,całość przybieramy natką i różyczkami z rzodkiewek.