Śledzie
w czerwonym winie
składniki:
zalewa:
wykonanie:
Przygotowujemy zalewę: do naczynia wlewamy wodę, dodajemy cukier, pokrojoną w grubsze talarki cebulę i przyprawy.Zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu przez minutę. Zestawiamy z ognia , dodajemy wino, ocet winny i mieszamy, ponownie stawiamy na ogniu i podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Tak przygotowaną zalewę odstawiamy na bok do wychłodzenia.
W szklanym słoju lub pojemniku z przykryciem rozkładamy pokrojone w porcje filety, po czym zalewamy wychłodzoną zalewą, szczelnie zamykając pojemnik i wstawiamy do lodówki. Najsmaczniejsze są po około 48 godzinach marynowania. Podajemy według własnego upodobania,ale jednak możemy przybrać liśćmi sałaty,i krążkami cebuli z marynaty.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW