Śledzie 

w czerwonym winie

  • porcje / 8
  • przygotowanie / 40 min
  • trudność / średnio trudne
  • kaloryczność / nisko kaloryczne
  • koszt / tanie

 

składniki:

  • 2 opakowania filetów śledziowych (matias) w zalewie z oliwą

zalewa:

  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 szklanka octu winnego
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2 goździki
  • 2 duże cebule
  • 10 ziaren jałowca
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego

 wykonanie:

 

Przygotowujemy zalewę: do naczynia wlewamy wodę, dodajemy cukier, pokrojoną w grubsze talarki cebulę i przyprawy.Zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu przez minutę. Zestawiamy z ognia , dodajemy wino, ocet winny i mieszamy, ponownie stawiamy na ogniu i podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Tak przygotowaną zalewę odstawiamy na bok do wychłodzenia.

W szklanym słoju lub pojemniku z przykryciem rozkładamy pokrojone w porcje filety, po czym zalewamy wychłodzoną zalewą, szczelnie zamykając pojemnik i wstawiamy do lodówki. Najsmaczniejsze są po około 48 godzinach marynowania. Podajemy według własnego upodobania,ale jednak możemy przybrać liśćmi sałaty,i krążkami cebuli z marynaty.