ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIA I ZIEMNIAKÓW

Składniki:

  • 700 g filetów z łososia
  • 400-500 g ziemniaków
  • 1/2 kg liści szpinaku
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • pęczek świeżego koperku
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek śmietany 36%
  • 1 łyżka musztardy
  • masło do formy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Szpinak myjemy i siekamy grubo. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce przeznaczonej do mizerii, po czym gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. tak ugotowane ziemniaki przekładamy na sito i hartujemy polewając zimną wodą, pozostawiając do osączenia.

Cebulę obieramy,siekamy i szklimy na roztopionym maśle. Dodajemy szpinak i doprawiamy do smaku solą, pieprzem dusząc  jeszcze przez 3 minutki.

Posiekaj koperek, wymieszaj z żółtkami, śmietaną, musztardą i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, na dnie rozłóż szpinak,ułóż kawałki łososia oprószonego solą i pieprzem, przykryj plasterkami ziemniaków, tak aby zachodziły na siebie. Polej sosem śmietanowo-koperkowym.

Tak przygotowaną potrawę, piecz w piekarniku przez 30 min , nagrzanym do 200'C ,na środkowym poziomie aby był równy dopływ ciepłego powietrza z każdej strony.

SMACZNEGO :)

Comments: 0