ZUPA MAŁŻOWA Z CYKORIĄ I BAZYLIĄ

  • Porcje/ 4
  • przygotowanie/ 35 minut
  • kalorie/ średnio
  • tłuszcz/ mało  

Składniki:

  • 25 g masła
  • 2 cykorie
  • 250 ml bulionu powstałego z gotowania małży
  • 2 łyżki gęstej śmietany ( kremówki )
  • około 15 liści bazylii drobno posiekanych
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 kilogram ugotowanych małży bez muszli

Wykonanie:

W rondlu rozpuszczamy masło i smażymy na nim cykorię. Dodajemy bulion, śmietanę i wcześniej posiekaną bazylię, dokładnie mieszając i ubijając tak aby składniki dobrze się połączyły, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Do zupy dodajemy małże i podgrzewamy do momentu wrzenia.

Podajemy w miseczkach .

SMACZNEGO :)

 

małże po hiszpańsku

Write a comment

Comments: 0