MULE HOLENDERSKIE W BIAŁYM WINIE

 

 


 



Składniki:

  • 1 kg muli ( Małże Holenderskie)
  • 1/2 kostki masła
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • sol i pieprz do smaku
  • 100 ml białego wytrawnego wina,natka pietruszki.

WYKONANIE:

 

 W dużym garnku roztopić masło. Dodać pokrojona w piórka cebule,posiekany czosnek,sok z cytryny,wino,sol i pieprz.Dusić wszystko chwile,aż cebula będzie pół miękka,a wino lekko odparuje.Dodać opłukane mule.Przykryć garnek szczelna pokrywa i od czasu do czasu przemieszać (najlepiej potrząsając garnkiem). Dusić do momentu, aż skorupki się otworzą.Posypać natka pietruszki lub innymi ziołami. Pomieszać. Rozłożyć  mule do naczyń i podajemy.

"Temperatura gotowania musi być wysoka,a przykrywka do garnka dobrze dopasowana.Smacznego:)