BULION Z CZARNYMI MAŁŻAMI

  • porcje 6
  • przygotowanie około 25 minut
  • kalorie 155
  • tłuszcz 1 g

Składniki:

  • 45 ml oleju warzywnego 
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 2 łyżki pasty tom yum
  • 200 g oczyszczonych małży jadalnych 
  • 200 g oczyszczonych czarnych małży
  • 250 ml bulionu drobnego
  • 1 pokrojona łodyga trawy cytrynowej
  • sok z limonki
  • łyżka drobno posiekanej kolendry (łodyga i korzenie)
  • łyżka tajskiego sosu rybnego
  • łyżka porwanych liści kolendry


przygotowanie:

Olej rozgrzać w woku , dodać cebulę, pastę tom yum, małże jadalne i czarne. Całość dusić pod przykryciem przez 30 sekund.

Następnie dodajemy bulion drobiowy, trawę cytrynową, sok z limonki,kolendrę i sos rybny. Całość dobrze mieszamy i gotujemy, aż muszle się otworzą.

do zupy dodajemy liście kolendry i podajemy w miseczkach.



zupa małżowa z cykorią i bazylią

sandacz po polsku

Write a comment

Comments: 0