Kalmary
w sosie pomidorowym
składniki:
sos:
przygotowanie:
W lekko osolonej wodzie gotujemy przez 30 min tuszki kalmarów. odstawiamy do przechłodzenia.
Przygotowujemy sos: w rondlu z grubym dnem podgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, często mieszając
zasmażamy aż się zeszklą. Dodajemy koncentrat pomidorowy , keczup ,całość zasmażamy przez minutę , dodajemy rosół i przyprawy-sos powinien mieć wyraźny pomidorowy smak i zapach , a także piękny
,czerwony kolor. Na końcu dodajemy roztarty w dłoniach tymianek.
Do gotowego sosu dodajemy pokrojone w cienkie krążki lub paseczki kalmary, i całość przez chwilę trzymamy na niewielkim ogniu , potrząsając często rondlem , by potrawa nie przywarła do dna.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem lub grubym makaronem oraz zieloną sałatą , polaną spienionym sosem jogurtowym.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW