SKŁADNIKI:
-
2 Łyżki masła
-
40 g posiekanych szalotek
-
180 ml białego wytrawnego wina
-
1,4 kg małży jadalnych, oczyszczonych
-
30 g posiekanej świeżej natki pietruszki
-
czarny pieprz.
WYKONANIE :
Roztopić masło na średnim ogniu i zeszklić szarlotkę na złocisty kolor. Dodać wino oraz małże, zwiększamy ogień na średnio wysoki i dusimy małże pod
szczelnie przykrytą pokrywką, aż muszle się otworzą (potrwa to około 5 minut). Przekładamy małże do miski i polewamy wywarem, posypując wcześniej posiekaną natką pietruszki oraz świeżo
zmielonym pieprzem.
Wartości odżywcze potrawy na 100 g:
100 g ma 86 kcal; zawiera 11,9 białka , 3,7 g węglowodanów, 28 mg cholesterolu, 320 mg potasu, 285 mg sodu, 198 mg fosforu, 34 mg
magnezu, 8 mg witaminy C.
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW