małże na parze

SKŁADNIKI:

  • 2 Łyżki masła
  • 40 g posiekanych szalotek
  • 180 ml  białego wytrawnego wina
  • 1,4 kg małży jadalnych, oczyszczonych
  • 30 g posiekanej świeżej natki pietruszki
  • czarny pieprz.

 

WYKONANIE :

 

Roztopić masło na średnim ogniu  i zeszklić szarlotkę na złocisty kolor. Dodać wino oraz małże, zwiększamy ogień na średnio wysoki i dusimy małże pod szczelnie przykrytą pokrywką, aż muszle się otworzą (potrwa to około 5 minut).  Przekładamy małże do miski i polewamy wywarem, posypując wcześniej posiekaną natką pietruszki oraz świeżo zmielonym pieprzem.

 

Wartości odżywcze potrawy na 100 g:

100 g ma 86 kcal; zawiera 11,9 białka , 3,7 g węglowodanów, 28 mg cholesterolu, 320 mg potasu, 285 mg sodu, 198 mg fosforu, 34 mg magnezu, 8 mg witaminy C.