Skorupiaki o długości do 12-15 cm. Mają spłaszczony kształt, są wyposażone w słabo rozwinięte szczypce. Ubarwienie krewetek zależy od gatunku, ale zazwyczaj wszystkie odmiany po ugotowaniu
zmieniają kolor na jaskrawo pomarańczowy,
Występują na obszarze całego świata, niektóre gatunki zamieszkują także w naszym Polskim Bałtyku, ale najczęściej są to wybrzeża Mórz i Oceanów.
Krewetki nadają się do smażenia, grillowania, gotowania a także możemy spożywać je na surowo np. do sushi
WARTOŚCI ODŻYWCZE NA 100 g
106 KCAL, 20,3 G BIAŁKA, 151 mg cholesterolu, 204 mg fosforu, 185 mg potasu, 148 mg sodu, 52 mg wapnia, 2,5 mg niacyny, 2 mg witaminy C
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW