Kalmary w pikantnym

sosie

  • porcje / 4
  • przygotowanie / 90 min
  • trudność / średnio trudne
  • kaloryczność / średnio kaloryczne
  • koszt / drogie

składniki:

  • 1 kg tuszek kalmarów świeżych
  • sól

sos:

  • 1/2 szklanki oliwy lub oleju
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 świeże papryki
  • mała papryczka peperoni
  • 4 duże pomidory
  • 2 łużki keczupu
  • szczypta pieprzucayenne lub chili
  • mielona ostra papryka
  • mielona słodka papryka
  • roztarta w dłoniach przyprawa prowansalska
  • szczypta imbiru
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

przygotowanie: 

 

Tuszki kalmarów gotujemy przez 30 min. w lekko osolonej wodzie, odstawiamy do wychłodzenia.

Przygotowujemy sos:do rondla wlewamy oliwę, gdy się rozgrzeje, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i często mieszając, lekko rumienimy. Do cebuli dodajemy pokrojone w cienkie paseczki papryki i rozdrobnioną papryczkę pepperoni, całość przez chwilę zasmażamy, dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory, wszystkie przyprawy i często mieszając ,dusimy je przez ok. 10 min na niewielkim ogniu. Pod koniec dodajemy keczup, posiekany czosnek i posiekaną pietruszkę.

pokrojone w cienkie krążki lub paski tuszki kalmarów dodajemy do sosu, mieszamy i trzymamy przez 5-7 min na niewielkim ogniu, aż smaki dobże się połączą. Gdy jest taka potrzeba to potrawę przyprawiamy - powinna mieć wyraźny, pikantny smak.