Kalmary w pikantnym
sosie
składniki:
sos:
przygotowanie:
Tuszki kalmarów gotujemy przez 30 min. w lekko osolonej wodzie, odstawiamy do wychłodzenia.
Przygotowujemy sos:do rondla wlewamy oliwę, gdy się rozgrzeje, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i często mieszając, lekko rumienimy. Do cebuli dodajemy pokrojone w cienkie paseczki papryki i rozdrobnioną papryczkę pepperoni, całość przez chwilę zasmażamy, dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory, wszystkie przyprawy i często mieszając ,dusimy je przez ok. 10 min na niewielkim ogniu. Pod koniec dodajemy keczup, posiekany czosnek i posiekaną pietruszkę.
pokrojone w cienkie krążki lub paski tuszki kalmarów dodajemy do sosu, mieszamy i trzymamy przez 5-7 min na niewielkim ogniu, aż smaki dobże się połączą. Gdy jest taka potrzeba to potrawę przyprawiamy - powinna mieć wyraźny, pikantny smak.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW