Krewetka różowa występuje w wodach Atlantyku od Portugalii po Północno-zachodnią Afrykę oraz w morzu Śródziemnym. W największych ilościach odławiana jest u wybrzeży Maroka oraz w Morzu
Śródziemnym od głębokości 200 m. Gatunek ten regularnie pojawia się na rynku Europy Środkowej, ale w niewielkich ilościach. Natomiast na Hiszpańskich rybich targach jest częstym gościem.
opis:
Krewetka różowa jest podobna do czerwonej, ale ma nieco mniej intensywne ubarwienie. Rostrum samic jest nieco dłuższe niż samców i ma niewielkie kolce tylko u nasady.
kulinaria:
Krewetka tego gatunku ma bardzo wysoką wartość kulinarną. Najlepiej przyrządzać ją w pancerzu. Można ją gotować, smażyć albo grillować.
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW