Nie każdy człowiek ma to szczęście,że mieszka w pobliżu portu rybackiego i zawsze może zdobyć świeżutką rybę.Ludzie pomieszkujący miasta z dala od Morza i Oceanów nie mają takiego szczęścia jak ci zamieszkujący Polskie i zagraniczne wybrzeża.Gdy wczesnym rankiem niewielkie kutry wracają do portu,liczne rzesze miłośników świeżej ryby czekający już na nabrzeżu.Wracający rybacy nie zdążą jeszcze przywiązać grubych lin cumowniczych a zaciekawiony tłum toczy toczy się przy burtach,aby zajrzeć na pokład i zobaczyć świeży towar.Czy połów był obfity.Tak tak my ludzie z miasta możemy tylko pomarzyć o takim widoku,ale jak byśmy chcieli taką rybę zakupić to godnymi miejscami na taką wyprawę są kraje południowe,bo u nas to można zaobserwować bardzo rzadko.Kto chciałby przeżyć prawdziwą kulinarną przygodę,powinien chociaż raz wczesnym rankiem zobaczyć miejscowych rybaków:widok Sycylijczyków wyładowujących przepiękne ośmiornice,Amerykańskich rybaków wyciągających ogromne bassy czy mieszkańców wysp południowych łowiących tropikalne ryby jadalne robi ogromne wrażenie i dowodzi bogactwa różnorodnych gatunków ryb morskiej wody.Rybacy całego świata są dumni z połowu i pewni że ich zdobycz jest absolutnie świeża i trafi do odpowiednich odbiorców.Niestety nie każdy konsument tych morskich czy słodkowodnych rarytasów ma to szczęście,że mieszka w pobliżu portu rybackiego i zawsze może zdobyć świeżutką rybę.Jednak ten szybko psujący się produkt dzięki doskonalszym technikom mrożenia oraz lepszym warunkom transportu stał się towarem wysokogatunkowym i to nie tylko na terenach nadmorskich.Dzięki sprawności firm spedycyjnych całego świata,ryba świeża jest w stanie dotrzeć do europejskich portów oraz konsumenta zaledwie w ciągu 48 godzin.Dzieje się to drogą lądową,wodną a nawet lotniczą z krajów zamorskich. Zupełnie świeże,czasem czasem nawet żywe można jednak nabyć ryby słodkowodne:specjalnie dla klienta są one wyławiane ze stawów hodowlanych czy basenów w sklepach rybnych.W sklepach w całej Polsce są dostępne także żywe homary kanadyjskie żywe które są przetrzymywane w odpowiednich dla nich warunkach czyli w akwariach ze słoną wodą.cdn.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW