Kupując ryby, podobnie zresztą jak w przypadku wszystkich innych produktów żywnościowych, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na to, czy są one świeże. Tylko takie są bezpieczne dla naszego organizmu i pozwalają na przygotowywanie apetycznych potraw, gwarantujących pełnię doznań kulinarnych oraz zapewniających wszystkie wartości odżywcze. Ocenienie świeżości ryby nie jest trudne – wystarczy zwrócić uwagę na kilka aspektów - że nie są zepsute, a więc szkodliwe dla zdrowia Opisujemy je poniżej.
Oto garść przydatnych wskazówek w tym zakresie:
Podczas zakupów zwróć uwagę także na oko ryby. U egzemplarza świeżego będzie ono zawsze błyszczące, bez zmętnień, z czarną, wyraźnie zaznaczoną źrenicą i lekko wypukłą lub płaską w zależności od gatunku ryby gałką oczną. Twój niepokój powinno wzbudzić oko zmętniałe, zapadnięte, matowe lub wysuszone – w żadnym wypadku nie kupuj ryby, u której stwierdzisz takie cechy, gdyż nie nadaje się ona już raczej do spożycia.
Oceń dokładnie także, jak wyglądają skrzela ryby. Powinny być krwistoczerwone, z wyraźnie zaznaczonymi listkami skrzelowymi, pozbawione jakichkolwiek plam czy ubytków. Nie kupuj ryby, jeżeli stwierdzisz, że jej skrzela mają nieprawidłowy kolor (różowo brązowy, różowy, brązowy itp.) lub jeśli zauważysz inne odstępstwa – świadczą one bowiem o tym, iż dany egzemplarz jest już nieświeży.
Świeża ryba to przede wszystkim ryba o sprężystym, elastycznym mięsie. Tuż po złowieniu tężeje ono, po kilku godzinach nabiera elastyczności – i właśnie wtedy najlepiej nadaje się do spożycia. Im dłużej ryba jest przechowywana, tym miększe staje się jej mięso. Wybierając rybę, oceń więc elastyczność jej mięsa, dotykając palcem grzbietu wybranego egzemplarza. Jeżeli jest on świeży, wgłębienie, które powstanie, szybko wróci do pierwotnego stanu. Jeżeli jednak tak się nie stanie, ryba leży już za długo i powinieneś zrezygnować z jej zakupu.
Oceń, w jaki sposób do powłok brzusznych ryby od strony wewnętrznej przytwierdzone są ości. Powinny one ściśle przylegać do brzucha ryby, nawet jeżeli rozchylisz powłoki. Jeśli zauważysz, że odchodzą lub dostrzeżesz inne nieprawidłowości – zrezygnuj z zakupu. Świadczy to bowiem o tym, że mięso ryby jest już zbyt miękkie, co oznacza, że na pewno nie jest ona pierwszej świeżości.
Przyjrzyj się również płetwom kupowanej ryby. Idealnie byłoby, gdyby miały one naturalny kształt i regularną strukturę, były lekko wilgotne, niepostrzępione i bez żadnych ubytków. Nieprawidłowości powinny zmusić Cię do zastanowienia się, czy warto sięgać po dany egzemplarz – najprawdopodobniej bowiem przechowywany jest on już zbyt długo i nie nadaje się do przygotowywania apetycznych potraw.
Oznaką świeżości ryby, obok której nie powinieneś przechodzić obojętnie, jest także stan jej skóry. Zanim kupisz rybę, przyjrzyj się więc, czy nie posiada ona znaczących ubytków łusek, czy na jej skórze nie występują jakieś rany lub owrzodzenia. Skóra świeżej ryby powinna być jednolita, błyszcząca i sprężysta – i tylko egzemplarze z takimi cechami powinny zwrócić Twoją uwagę.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW