Jak mówi hasło reklamowe <<ryba wpływa na wszystko>> i rzeczywiście dzięki swojej wysokiej wartości odżywczej ryby mają szeroki korzystny wpływ na organizm. Znajdziemy w nich bowiem pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę ,,D" ale również szereg składników mineralnych jak jod, selen, fluor, magnez, wapń.
Ryba rybie nierówna
Na skład mięsa ryb wpływa wiele czynników takich jak gatunek, wiek, rodzaj pożywienia, teren żerowania. Wszystkie jednak sa wartościowym produktem spożywczym. największy udział procentowy w mięsie ryb ma jednak woda ( 52-85 %) i jest on wyższy niż w przypadku zwierząt rzeźnych. Tłuszcz stanowi 0,13- 27 %, białko 12-25 % (najwięcej białka i tłuszczy mają ryby tłuste ), a węglowodany marginalną wartość nie wyższą niż 1 %.
Ryby można podzielić z uwagi na pochodzenie ( ryby morskie, ryby słodkowodne ) czy też na zawartość tłuszczu. Ryby morskie są bogatsze od słodkowodnych w tłuszcz, a co za tym idzie zawierają więcej kwasów omega-3. Również jednak tłuste słodkowodne ryby są w niego bogate. Niestety w rybach chudych z uwagi na małą zawartość tłuszczu podaż kwasów tłuszczowych jest niższa jednak nadal sa bogate w inne składniki odżywcze. Jak więc wygląda podział:
Co nam dają ryby ?
Najistotniejszym składnikiem odżywczym w jaki bogate są ryby są kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. W rybach znajdziemy dwa kwasy z tej grupy: eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Warto zwrócić uwagę, iż ryby z północnych oceanów zawierają zwłaszcza dużo EPA, a z południowych DHA.
Kwasy te występują głównie w rybach. W produktach roślinnych możemy zaś znaleźć inny kwas z rodziny omega-3-kwas alfa-linolenowy (olej lniany, rzepakowy, sojowy),z którego EPA i DHA mogą w organizmie być wytworzone. Co dają organizmowi kwasy z rodziny omega-3 ?
Jak zatem wygląda zawartość kwasów tłuszczowych w rybach i owocach morza:
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW