Ta wyjątkowo delikatna i wykwintna w smaku młoda ryba jest jednym z wiosennych przysmaków. Może być przyrządzana ze świeżymi listkami marzanki wonnej i
zwykle podaje się ją z młodymi ziemniakami których w danym okresie nie brakuje. Każdy kucharz ma z resztą własny repertuar z własnych przepisów na tę rybę. Jeden ze sposobów jej serwowania to
pochodząca z hamburskiej dzielnicy ,,majowa gładzica ze skwarkami".
Określenie ,,majowa gładzica" nie oznacza odrębnego gatunku , są to po prostu złowione w maju ryby żyjące w północnym Oceanie Atlantyckim i Morzu
Północnym. Gładzice odbywają tarło w miesiącach zimowych i do maja osiągają już taką wielkość, że opłaca się je - i to bardzo - łowić , ponieważ mają wtedy wyjątkowo delikatne mięso i idealnie
mieszczą się na talerzu. ,,Majowe gładzice" powinny prosto z wody trafić na patelnię. Świeże ryby mają jaskrawoczerwone , srebrzyście połyskujące skrzela oraz soczyste mięso i przejrzyste
oczy.
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW