Śledź śledziowi nierówny: na wybrzeżu młodego śledzia smaży się na chrupiący i zjada w
całości. Kiedyś był rybą przemysłową, ale dziś jest dostępny w handlu tylko w postaci przetworzonej, jako matias -tak określa się "Dziewiczego" śledzia, który nie odbył jeszcze tarła- lekko
solony i o ograniczonym terminie przydatności do spożycia. "Śledzie nie wypatroszone"jak określa się wyrośnięte ryby przed odbyciem tarła, z mleczem lub ikrą, są dostępne w handlu świeże,wędzone
albo solone.
Chude ryby po odbyciu tarła ,bez mlecza i ikry, nazywają się "śledziami wypatroszonymi. Smakują one gorzej w postaci
świeżej lub lekko solone, natomiast dobrze nadają się na marynaty i rolmopsy. Świeży śledź, dostarczany do sklepów z lodem,zwany również śledziem zielonym, doskonale smakuje smażony. Lekko solone
zielone śledzie trafiają po uwędzeniu do handlu pod nazwą "PIKLINGÓW" Ich mięso ma bardzo delikatny smak . Namoczony w wodzie wędzony śledź solony ( tak zwany śledź a la łosoś) ma bardziej zwarte
mięso niż pikling.
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW